به گزارش یزدفردا: شهرستان زرند در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال مرکز استان کرمان واقع شده و از مناطق فسیلی کشور محسوب میشود، در مناطق پیرامونی این شهرستان معادن غنی زغال سنگ قرار دارد که بهره برداری از آنها از حدود ۶۰ سال قبل در حال انجام و نشان دهنده تنوع زیستی در این منطق در میلیونها سال قبل است.
حدود ۵۵ سال قبل، دولاپارانت مهندس فرانسوی که برای کشف و استخراج زغالسنگ مورد نیاز کارخانه فولاد به منطقه زرند سفر کرده بود در نزدیکی روستای «ده علیرضا» تعدادی رد پای دایناسور کشف کرد و ایران در جمع کشورهایی قرار گرفت که روزگاری محل زیست دایناسورها بوده است.
هر چند این کشف در نوع خود بسیار مهم بود اما تا دهه ۷۰ خورشیدی موضوع کشف ردپای دایناسورها در زرند مسکوت ماند تا اینکه دهیار روستای دشتخاک زرند روزی تخته سنگ به کار رفته در حوض آب منزل یکی از اهالی روستا به صورت اتفاقی متوجه آثار چند رد پای عجیب بر روی این صخره شد که پس از بررسیهای اولیه مشخص شد ردپاها به دایناسورها تعلق دارد.
کارشناسان زمینشناسی ردپاهای روی این تختهسنگ را متعلق به یک خانواده دایناسور شامل مادر و فرزندان کوچک و بزرگ دانستند که حدود ۲۰۰ میلیون سال قبل در ساحل گلی یک تالاب بزرگ در منطقه دشتخاک فعلی میزیستند که از هر ۲ گونه گوشتخوار و گیاهخوار بوده اند، ضمن اینکه اثار فسیلی از جانداران متعلق به دوران اولیه زیستشناسی هم در این منطقه کشف شده است.
پس از دومین کشف ردپای دایناسورها در زرند قضیه جدیتر شد و گروهی از دیرینهشناسان و فسیلشناسان برزیلی و ایرانی کاوشها و پژوهشهایی به صورت مشترک و انفرادی در شهرستان زرند انجام دادند که منجر به کشف رد پایهای بیشتر و همچنین بقایای دندان یک دایناسور شد؛ هر چند استفاده از ظرفیت این رد پاها و محل آنها برای رونق گردشگری مغفول واقع شده است.
البته تاکنون بیش از آثار بیش از ۵۰ ردپای دایناسور از نوع گیاهخوار و گوشت خوار در مناطقی از زرند کشف که در سالهای اخیر نیز ردپاهای جدیدی به آن افزوده شده و در آخرین رویداد پیرامون ردپاهای دایناسور، جمعی از روسای دانشگاهی و اساتید زمینشناسی و معدن از جدیدترین ردپاهای کشف شده بازدید کردند.
ده علیرضای زرند ژئوپارک طبیعی خارومیانه
آنطور که مسئول میراث فرهنگی شهرستان زرند روز دوشنبه اظهار داشت: هفته گذشته روسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی زرند به همراه جمعی از کارشناسان حوزه زمینشناسی، از جاذبههای طبیعی و کمنظیر شهرستان زرند مانند ساحل تاریخی چند میلیونساله و رد پای دایناسورها در منطقه دهزوییه و همچنین مجموعه بومگردی هنگو در راستای ترویج و توسعه ژئوتوریسم بازدید کردند.
ردپای ۲۰۰ میلیونساله دایناسورها در زرند؛ از جشنواره تا خاستگاه بازدیدهای علمی
محمد اسلامی افزود: در این بازدید علمی متخصصان از ۱۵ رد پای جدید دایناسورها که قبلا در روستای ده علیرضای زرند کشف شده بود دیدن کردند که مورد توجه این کارشناسان قرار گرفت.
وی تصریح کرد: دره ده علیرضا زرند منطقهای بکر است که میتواند به بزرگترین و ارزشمندترین ژِئو پارک طبیعی در سطح خاورمیانه تبدیل شود.
جشنواره ردپای دایناسور
مسئول میراث فرهنگی شهرستان زرند بیان کرد: جمعه پنج اردیبهشت جشنواره رد پای دایناسور در شهرستان زرند برگزار میشود که برنامه ریزی کردیم تعدادی از دانشجویان در قالب تور یک روزه ار این آثار طبیعی بازدید کنند.
وی تصریح کرد: آمادگی داریم افراد و گروههایی که قصد بازدید از آثار ردپای دایناسورها به عنوان جاذبه تایخی و علمی داشته باشند را در قالب تورهای علمی و گردشگری همراه با راهنمای گردشگری به منطقه اعزام کنیم.
اقدام برای حافظت از ردپای دایناسور
مسئول میراث فرهنگی شهرستان زرند بیان کرد: اقدامات برای حافظت از این آثار تاریخی و علمی با ارزش و تبدیل آنها به فرصتی برای گردشگری علمی در منطقه زرند آغاز شده است.
وی در عین حال با اشاره به تهدید تخریب ردپاهای دایناسورها توسط افراد سودجو که با تصورهای اشتباه ممکن است اقدام به تخریب این ردپاها کنند خاطر نشان کرد: تصور برخی افراد درباره اینکه این آثار در صورت انتقال به نقطهای دیگر قابلیت فروش دارد، صحت ندارد؛ رد پای دایناسور از هیچ ارزش مادی برخوردار نیست و هرگونه تخریب و حتی تعرض به این آثار نیز حاصلی جز نابودی ارزش ملی آن به همراه نخواهد داشت.
تجربههای مشابه
اسلامی با بیان اینکه در یکی از کشورهای خاورمیانه سالانه سه میلیون گردشگر از رد پای دایناسور بازدید میکنند تاکید کرد: این جاذبههای تاریخی در زرند میتواند با جذب گردشگران فراوان صنعت گردشگری در شهرستان و حتی استان کرمان را متحول کند.
زرند را به عنوان شهر جشنوارههای ایران یا پایتخت جشنوارههای ایران معرفی کردهاند و امسال نیز همانند سالهای گذشته تقویم جشنوارههای خود به تعداد ۳۱ مورد را تا پایان سال رونمایی کرد.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 22,آوریل,2025